Hae tästä blogista

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

18.1.15 Taas lähti lumet

kun on ollut vesisadetta ja kovaa tuultakin. Siis ei nuo talvet nyt kovin pitkiä ole, valitettavasti. Liukkautta ei nyt pariin päivään ole ollut, kun soratiet ovat jo ihan jäättömiä, vaan paljonkos tuo vaatii, kun vesi muuttuu jääksi...
Sitä lunta satoi siis viimeksi viikko sitten sunnuntaina oikein kunnolla, ja jo tiistaina oli pihatien lumi sulanutja liukas jää hankaloitti kulkemista, vaikka olikin hiekotettu:Tapasin velipojan viikolla ja hän innostui kehumaan virkistävää juomaa, jota nimitti Siperian teeksi. Googletin ja löysin monia linkkejä, joissa kehuttiin Vuorenkilven ruskeista lehdistä tehtyä tehojuomaa. Tuossa on hieman tekstiä malliksi:

"Vuorenkilven fermentoituneet lehdet toimivat mainioina piristäjinä teen joukossa. Tämä on yksi takapihan helpoimmin bongattavista adaptogeenisista kasveista, joka parantaa mukavasti aineenvaihduntaa. Vuorenkilvelle löytyy paljon muitakin käyttötapoja mm. ihonhoidossa (tuoreiden lehtien arbutiini jne.), mutta "boosteriteen" keittely toimii käytännössä helpoiten ja on mielenkiintoinen takapihalta löytyvä aarre, jota juuri kukaan ei tiedä hyödyntää. 

Mongoli- ja burjaattikansat käyttävät vanhoja lehtiä teenä väsymyksen poistoon. Vuorenkilven vanhoista lehdistä valmistettu tee kulkee Siperiassa nimellä "Mongol tea", ja englanninkielisessä kirjallisuudessa siitä käytetään usein nimeä "Siberian tea". Eläinkokeissa juuri fermentoituneista, tummista lehdistä valmistetulla kuumainfuusioilla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia suoritus- ja vastustuskykyyn (mm. immunomodulatiivisuus).

Käyttö: kerää fermentoituneet (käymisprosessin läpikäyneet), tummat lehdet talteen. Säilö paperipussiin tai lasipurkkiin ja käytä teen raaka-aineena (1 lehti / litra vettä). Juo 1-2 kuppia päivässä virkistävään ja piristävään tarkoitukseen." (Jaakko Halmetoja)


Aion kokeilla tuota juomaa, sillä lumen altakin niitä lehtiä voi otta talteen, huuhdella ja sitten kuivata teeainekseksi.

Käväisin Jäkessä kirpputorilla ja löysin sieltä miehelle oivan mukin. Olen etsiskellyt pitkään tukevaa mukia, jossa pohjan halkaisija on suurempi kuin yläreunan. Ja nyt se löytyi, joten mies sai aikaistetun synttärilahjan.


Kelpaa tuosta sitten nauttia Siperian teetä, kunhan siihen saan ainekset...

Tässä muutamia linkkejä eri kirjoituksiin Siperian teestä, joka ei tietenkään ole oikeaa teetä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kaikista kommenteista, kiitos!