Hae tästä blogista

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Suvinen sunnuntai ja

kesäähän sitä oli eilenkin, lauantaina. Kun olin saanut hillot pakkaseen ja jääkaappiin, oli aika ruveta leikkimään sen viinin kanssa. Tai eihän vielä voi puhua viinistä, kun vasta aloitin laittamalla ämpärillisen mehukkaita kirsikoita saaviin ja sokerivettä päälle. Ja niinhän siinä kävi, että tein pari virhettä. Ensinnä sekoitin kattilalliseen vettä kilon hillosokeria. Onneksi sitä vettä oli vain 2 litraa. Toiseksi kuumensin sitä sokerivettä liikaa...siis liian paljon litroja. Joten viinisammio tuli liian täyteen ja minun piti mättää sieltä 5 litraa takaisin kattilaan. Sen jälkeen odottelin muutaman tunnin, jotta nesteen lämpötila laskisi alle 27 asteen. Sitten sekoitin käymisastiaan hiivaravinteet ja liotetun hiivan. Ja ei muuta kuin kansi päälle vesilukkoineen ja nukkumaan. Aamusella kylppäristä (lattialämmitys) kuului mukava pulputus: viinisatsi oli alkanut käymään!
Vielä on monta vaihetta edessä, ennen kuin kirsikkaviiniämme voi antaa joululahjaksi: viiniä pitää valvoa ja maistella, pysäyttää käyminen oikeaan aikaan, lapota viiniä astiasta toiseen useamman kerran, kirkastaa aikanaan koko satsi, ja pullottaa viini kauniisiin puhtaisiin pulloihin.
Niin ja tietysti minun pitää suunnitella sopivat etiketit pulloihin! Onneksi olen kuvannut kirsikoita kesän aikana moneen kertaan, joten kait niistä jonkinlainen etikettikin syntyy.

Tänään sunnuntaina vein loput eilen ajamastani ruohosta kompostiin. Sitten otimme käsittelyyn talon tien puoleisen ruohikon. Mies niitti ja minä kasasin heinät kekoon odottamaan huomista kaatikselle vientiä. Sitä pitkää heinää on nimittäin niin paljon, että ne ei enää mahdu omaan (lehti)kompostiimme. Peltokiertoakin oli taas ilmestynyt muutamia varsia, joten ne saivat nyt samalla kyytiä.

Meillä on kadunpuolentontillamme kaksi tammea.
Nyt minusta näytti siltä, että jokainen maahan pudonnut tammenterho on itänyt ja aloittanut kasvun tammipuuksi. Siis niitä tammenalkuja on siellä kadun puolen heinikossa satoja. Isäntä jätti osan alueesta niittämättä, jotta ne tammenpoikaset pysyvät vielä hegissä. Siksipä tarjoankin halukkaille tammenvesoja!
Tule hakemaan tai ilmoittele itsestäsi, jos haluat ruveta kasvattamaan tammea taimesta. Kovin pohjoisessa ne kait eivät tule pärjäämään, sillä ne on koitoisin täältä Suomen Etelästä, 1A -kasvuvyöhykkeeltä.

2 kommenttia:

  1. Tervehdys Pohjois-Savosta!
    Olisin íki kiitollinen jos lähetät muutaman tammen-taimen.Os. pekka.ronkko@hotmail.com. Terveisin Mummi-mimmi

    VastaaPoista
  2. olen kinnostunut istuttamaan muutaman Tammen tänne Helsingin pihlajamäkeen ..T Hans
    hannu.luhtala@hotmail.com

    VastaaPoista

Ilahdun kaikista kommenteista, kiitos!